СПЕЧЕЛИ Playstation 5
от "Инвестбанк" АД!
 
В периода 01.10 - 31.12.2024 г. направи поне 3 превода Blink P2P през Ibank Mobile и автоматично участваш в томбола за Playstation 5 и други страхотни награди.
Валута
BGN
  • USD
  • EUR
  • BGN
Меню
Профил
Език

Какво води до достигането на исторически върхове в цената на златото?

Дата: 2024-09-17

Каква е причината за този огромен интерес към златото напоследък? През тази година цената на златото се е повишила с почти 26%. Това превръща 2024 г. в четвъртата най-добре представяща се година по отношение на увеличението на цената на златото през първите девет месеца на която и да е година от премахването на златния стандарт през 1971 г. насам. 

Като се има предвид, че първите три места се заемат от годините на едни от най-лошите икономически условия в САЩ – десетилетието на стагфлацията през 70-те години на миналия век – тазгодишните резултати досега говорят много за перспективите пред американската икономика. 

Защо има толкова голямо търсене на злато?

За да разберем какво тласка цената на златото към рекордни нива, трябва да разберем поведението на инвеститорите. По-конкретно, в какво се изразява балансирането на инвестиционния портфейл по отношение на риска.

Когато изграждаме инвестиционен портфейл, никога не бива да насочваме всичките си ресурси към един-единствен актив. Това ни излага или на високи потенциални загуби, или на много ниска възвръщаемост. В повечето случаи инвеститорите комбинират няколко класа активи при изграждането на своя портфейл чрез стратегия, известна като диверсификация. 

За да балансират рисковете, свързани с акциите или алтернативните инвестиции, като например криптовалутите, инвеститорите могат да избират между американски държавни облигации и злато. Наличието само на тези две опции се обяснява с тяхната сигурност. В една от следващите статии ще обсъдим повече за това колко „сигурни“ са американските държавни облигации в момента.